9/11/2010

Zupa brokułowa ze szpinakiem

  • 1 duży brokuł
  • 150g szpinaku
  • pół selera
  • 1l wody
  • kostka bulionowa
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka masła
Masło wrzucić na dno garnka i rozpuścić. Zeszklić na nim posiekany por i czosnek. Wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową. Dodać podzielonego na małe różyczki brokuła, pokrojonego selera oraz porwane liście szpinaku. Gotować do miękkości warzyw. Przyprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Wyjąć kilka różyczek brokuła z zupy i wkruszyć fetę oraz dodać śmietanę. Zmiksować zupę i wrzucić do niej odłożone kawałki brokuła.

2 komentarze:

Zuza pisze...

już wizę, co będę jeść przez najbliższy tydzień ;-)

Kuchareczka pisze...

mi tez sie podoba ten przepis. Uwielbiam brokuly!