9/14/2010

Sernik z owocami i białą czekoladą

kruchy spód:
  • 100g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 85g zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

Przesiać mąki, dodać sól i cukier. Posiekać masło i szybko zagnieść ciasto, dodając wody. Schłodzić 20 minut w lodówce. Rozwałkować ciasto na koło wielkości formy (średnica 21-23cm) i umieścić je w niej (forma wyłożona papierem). Ponakłuwać widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 20 minut.
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piec 20 minut. Ostudzić.


owoce:
  • 2 duże jabłka lub gruszki lub inne twarde owoce o niedużej zawartości wody (np. śliwki, banany, mango)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Owoce pokroić w nieduże plasterki. Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią owoce. Wlać sok z cytryny i podsmażać do momentu aż owoce lekko się zarumienią, sok z cytryny oraz część wody z owoców wyparuje, ale owoce nie zaczną się jeszcze rozpadać. Przestudzić.


masa serowa:
  • 750g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego, min. 9% tłuszczu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki imbiru (lub cynamon czy wanilia - w zależności od użytych owoców)
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
Ser, cukier, mąkę oraz śmietanę umieścić w jednej misce i krótko zmiksować - tylko do połączenia składników. W osobnej misce roztrzepać jajka. Wlać je do masy serowej i połączyć mieszając łyżką - już nie miksować, by za bardzo nie napowietrzyć masy. Dodać imbir, skórkę cytrynową i sól, wymieszać.
Na upieczonym kruchym spodzie ułożyć owoce. Na nie wylać masę serową. Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do większego naczynia, do którego wlać gorącej wody - do połowy wysokości foremki z sernikiem. Całość wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i pic dalej 1h30min. Podczas zmieniania temperatury można dodatkowo przykryć ciasto folią aluminiową, dzięki czemu nie przypiecze się od góry.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.


polewa z białej czekolady:
  • 100g białej czkolady
  • 2 łyżki masła
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i podgrzewać całość do jej rozpuszczenia. Jeśli w polewie pozostają grudki  - zmiksować całość. Trochę przestudzić i wylać polewę na sernik. Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin.

2 komentarze:

viridianka pisze...

białą czekoladą i owocami to zdecydowanie moje najulubieńsze serniki, z tymże ja wolę na zimno (:

Kuchareczka pisze...

bardzo apetycznie wyglada na rozpływające się w ustach, bo jest gładziutkie :)