8/17/2010

Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wsypać 2 łyżki brązowego cukru. Dodać pół poszatkowanej cebuli, zrumienić.
W blenderze lub młynku do kawy zmielić 100g orzeszków ziemnych. Połączyć je z podsmażoną cebulą z cukrem, oraz z 100ml mleka (użyłam zwykłego, ale może być też kokosowe). Dodać trochę wody, by sos nie był zbyt gęsty (ale też nie za rzadki - powinien mieć konsystencję śmietany). Przyprawić solą do smaku.

1 łyżkę oleju wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki kolendry oraz ½ łyżeczki chili. Przyprawić do smaku solą. Pierś z kurczaka pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć do miski, zalać marynatą i odstawić pod przykryciem na około 30 min.

Nadziewać po 4 kawałki mięsa na patyki do szaszłyków. Ułożyć je na natłuszczonej blasze i wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć blachę z szaszłykami i każdy polać 2 łyżkami sosu z orzeszków ziemnych. Wstawić ponownie do piekarnika, dopiekając jeszcze 5 minut.


Podawać z ryżem aromatyzowanym kurkumą oraz np. z glazurowaną marchewką.

Brak komentarzy: