8/18/2010

Bolo de bolacha

Pomysł na ciasto z kuchnianadatlantykiem.com.
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 500ml kremówki 36 %
  • 30ml ciepłego mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny (dałam 2 łyżeczki - ciasto jest wtedy mniej zwarte i bardziej kremowe, ale nadal trzyma kształt)
  • 300g ciasteczek (herbatniki, maślane lub owsiane, ja użyłam własnych z tego przepisu)
  • filiżanka ostudzonej kawy

Puszkę mleka wstawić do garnka (można ją położyć poziomo) i zalać wodą, 2cm ponad puszkę. Postawić na ogniu i od momentu zawrzenia wody, gotować 3 godziny. Otworzyć dopiero po wystudzeniu.
Ubić kremówkę na sztywno. W mleku rozpuścić żelatynę, zmiksować ją z wystudzonym kajmakiem, następnie dodawać go porcjami do ubitej śmietany, miksując składniki. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Na dnie okrągłej formy o średnicy 21-23cm wyłożyć ok. 120g ciastek (można je poprzekrajać na połówki), które wcześniej należy na chwilę zanurzać w kawie, zalać schłodzoną masą śmietanowo-kajmakową. Następnie wyłożyć kolejne 120g ciastek nasączonych kawą i ponownie zalać masą. Pozostałe ciastka rozkruszyć i obsypać nimi wierzch ciasta.
Wstawić na 12 godzin do lodówki do stężenia.

Brak komentarzy: