- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g zmielonych płatków owsianych
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-40g cukru brązowego
- 100g masła
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Uformować kulę i umieścić w lodówce na 15 minut. Rozwałkowywać ciasto na grubość 3mm i wycinać koła o średnicy 5cm.
Układać na papierze do pieczenia. Piec 15-18 minut. Ostudzić.
karmel i orzechy:
- 150g cukru
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- ok. 70g orzechów ziemnych
Patelnię umieścić na niedużym gazie i wsypać na nią cukier, podgrzewać aż cały cukier się skarmelizuje i nie będzie grudek; co jakiś czas mieszać, by karmel się nie przypalił. Dodać masło i miód, mieszając podgrzewać aż składniki dobrze się połączą.
Gorącym karmelem polewać ciasteczka i od razu 'przyklejać' do plastycznego jeszcze karmelu orzechy. Jeśli podczas dekorowania ciastek, karmel zdąży wystygnąć i stanie się zbyt gęsty - podgrzać go, pamiętając o mieszaniu.
3 komentarze:
fajne ciasteczka, przepis zapisuję
Bardzo fajne ciasteczka - chyba sobie upiekę takie w podróż na drogę :) Do tego ten karmel...mmm :)
super ciasteczka!ja też przepis zapiszę ;)
Prześlij komentarz