forma 22x26cm
spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 95 g miękkiego masła
- 75 g cukru
- 2 duże jajka
- 160 g mąki
- 2 czubate łyżki kakao
masa:
- 350g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 200 ml mleka kokosowego
- 200 g drobnego cukru
- 150 ml śmietany kremówki (36%)
polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 90g kakao
- 125g cukru
- 180 g masła (część można zastąpić kremówką dla bardziej delikatnego smaku, ale nie więcej niż 1/3 podanej ilości masła)
- łyżeczka żelatyny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać czekoladę, jajka i mąkę wymieszaną z kakao. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Skarmelizować cukier na patelni. Dodać mleko kokosowe, podgrzewać aż powstale grudki stopią się i masa będzie jednolita. Zmiksować z kremówką (wlewać karmel powoli, by się nie zważyła). Ostudzić. Zmiksować z jajkami, wymieszać z wiórkami.
Przełożyć na podpieczony spód. Piec w tej samej temperaturze przez ok. 25 minut.
Masę kokosową można również przyrządzić w prostszy sposób - łącząc tylko kokos z jajkami i słodzonym mlekiem skondensowanym.
Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło oraz cukier. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i żelatynę, zmiksować na gładką masę, którą następnie należy rozprowadzić na cieście. Pozostawić do stężenia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz