8/08/2010

Krajanka kokosowo-czekoladowa

Przepis inspirowany krajanką Kasi z gotowaniecieszy.blox.pl.

forma 22x26cm

spód:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 95 g miękkiego masła
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 160 g mąki
  • 2 czubate łyżki kakao

masa:
  • 350g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki (36%)

polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 90g kakao
  • 125g cukru
  • 180 g masła (część można zastąpić kremówką dla bardziej delikatnego smaku, ale nie więcej niż 1/3 podanej ilości masła)
  • łyżeczka żelatyny

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, dodać czekoladę, jajka i mąkę wymieszaną z kakao. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Skarmelizować cukier na patelni. Dodać mleko kokosowe, podgrzewać aż powstale grudki stopią się i masa będzie jednolita. Zmiksować z kremówką (wlewać karmel powoli, by się nie zważyła). Ostudzić. Zmiksować z jajkami, wymieszać z wiórkami.
Przełożyć na podpieczony spód. Piec w tej samej temperaturze przez ok. 25 minut.
Masę kokosową można również przyrządzić w prostszy sposób - łącząc tylko kokos z jajkami i słodzonym mlekiem skondensowanym.

Kiedy ciasto przestygnie przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, masło oraz cukier. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i żelatynę, zmiksować na gładką masę, którą następnie należy rozprowadzić na cieście. Pozostawić do stężenia polewy.

Brak komentarzy: