8/12/2010

Hamburgery

Przepis zarówno na bułki jak i na burgery z Kwestii Smaku (trochę zmodyfikowane)

bułeczki hamburgerowe:
  • 10g świeżych drożdży
  • 125g lekko ciepłego mleka
  • 230g mąki pszennej chlebowej
  • szczypta soli
  • 20g cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
+ roztrzepane białko do posmarowania bułeczek
+ sezam do posypania

Drożdże wymieszać z lekko ciepłym mlekiem i odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, olej oraz jajko. Wymieszać łyżką, następnie wlać mleko z drożdżami. Wyrobić rękomam aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, umieścić ją w natłuszczonej misce, przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić je na 5 części o wadze około 85 gram. Każdy kawałek ciasta wygniatać w dłoniach przez około pół minuty, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki I ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok. 5 cm od siebie. Posmarować białkiem i posypać sezamem. Przykryć luźno przeźroczystą folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na około 2 i 1/2 godziny, do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do 205 stopni.Wstawić do nagrzanego piekarnika do środkowej jego części i piec przez 15-17 minut na złoty kolor.

burgery:
  • 700g chudej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka pikantnej mieszanki przypraw (kmin, kolendra, chili, słodka papryka, majeranek)
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół cebuli, pokrojonej na plasterki i zeszklonej na patelni
  • 1 żółtko
  • olej

Mięso pokroić na kawałki. Zmielić w maszynce do mięsa razem z zeszkloną cebulą. Doprawić solą, pieprzem, mieszanką przypraw, natką pietruszki, wymieszać. Dodać żółtko i połączyć. Wstawić na godzinę do lodówki.
Uformować kotleciki (5-6 sztuk), posmarować je delikatnie olejem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i ułożyć na blasze burgery. Piec ok. 20 minut. (Można piec 15-17minut razem z bułkami, po pieczeniu uchylić piekarnik na 5 minut; po tym czasie wyjąć bułki, a mięso podpiec jeszcze 5-7 minut.)

Podawać w przekrojonej na pół bułce hamburgerowej, z liściem sałaty, plasterkami pomidora i ogórka, paskami papryki oraz z sosem słodko-kwaśnym.

Sos słodko-kwaśny: 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka dżemu morelowego lub jabłkowego, sól i pieprz

Brak komentarzy: