8/10/2010

Pełnoziarniste ciasteczka z karmelem i orzechami ziemnymi

ciasteczka:
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g zmielonych płatków owsianych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30-40g cukru brązowego
  • 100g masła
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać wszystkie suche składniki w misce. Dodać pokrojone masło oraz mleko i wyrobić ciasto.

Uformować kulę i umieścić w lodówce na 15 minut. Rozwałkowywać ciasto na grubość 3mm i wycinać koła o średnicy 5cm.

Układać na papierze do pieczenia. Piec 15-18 minut. Ostudzić.



karmel i orzechy:
  • 150g cukru
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 70g orzechów ziemnych


Patelnię umieścić na niedużym gazie i wsypać na nią cukier, podgrzewać aż cały cukier się skarmelizuje i nie będzie grudek; co jakiś czas mieszać, by karmel się nie przypalił. Dodać masło i miód, mieszając podgrzewać aż składniki dobrze się połączą.
Gorącym karmelem polewać ciasteczka i od razu 'przyklejać' do plastycznego jeszcze karmelu orzechy. Jeśli podczas dekorowania ciastek, karmel zdąży wystygnąć i stanie się zbyt gęsty - podgrzać go, pamiętając o mieszaniu.

3 komentarze:

Kaś pisze...

fajne ciasteczka, przepis zapisuję

Komarka pisze...

Bardzo fajne ciasteczka - chyba sobie upiekę takie w podróż na drogę :) Do tego ten karmel...mmm :)

Kasia w kuchni pisze...

super ciasteczka!ja też przepis zapiszę ;)