8/02/2010

Owsiana krajanka z owocami lata

  • 210g mąki pszennej
  • 180g płatków owsianych (lub pół na pół z płatkami żytnimi)
  • 120g cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160g pokrojonego masła
  • 80g posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka mleka
  • 400g mieszanki owoców: borówki, poziomki, truskawki, maliny
  • łyżka mąki
  • łyżka roztopionego masła
W misce wymieszać 6 pierwszych składników. Dodać masło i zagnieść dość kruche ciasto. 1/3 masy odłożyć do lodówki, do pozostałej ilości dodać orzechy włoskie i łyżkę mleka, zagnieść. Ciastem wyłożyć formę o wymiarach 22x26cm. Dno formy wysmarować wcześniej masłem i obsypać otrębami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Podpiec przez 7minut.
Owoce umyć. Truskawki i poziomki wyszypułkować. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać owoce z łyżką mąki i masła. Wyłożyć na podpieczony spód. Odłożoną częścią ciasta obsypać wierzch krajanki - jak na zwykłą kruszonkę.
Wstawić ciasto ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec z termoobiegiem przez 30minut.

1 komentarz:

Phuong pisze...

looks really delicious!