- 1 duży bakłażan
- pierś z kurczaka
- 1 1/2 kulki mozarelli
- 4 rzodkiewki
- tymianek, oregano
- łyżka soku z cytryny
- 2 pomidory
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki cydru
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Bakłażana pokroić w plasterki i posolić. Odstawić na 30 min aż puści sok, który należy wylać.
Na łyżce oleju zrumienić poszatkowaną cebulę. Wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, dodać cydr oraz po łyżeczce suszonego tymianku i oregano. Gotować bez przykrycia, aż pomidory rozmiękną, a większość wody wyparuje i powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Piersi kurczaka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć krótko mięso, przyprawiając tymiankiem, solą oraz sokiem z cytryny.
Mozarellę pokroić w półplasterki, rzodkiewkę w plasterki.
Na plastrach bakłażana umieszczać po kawałku kurczaka i mozarelli, składać na pół i spajać wykałaczką. Na jej końcach wbijać rzodkiewki, które powstrzymają 'rozkładanie' się plastrów bakłażana. Układać na blasze do pieczenia i polewać każdy 'szaszłyk' kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz łyżeczką sosu pomidorowego.
Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Przez pierwsze 15 minut piec przykryte folią aluminiową, kolejne 10-15min - bez folii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz