7/30/2010

Kurczak z mozarellą w plasterkach bakłażana z pomidorowym sosem

  • 1 duży bakłażan
  • pierś z kurczaka
  • 1 1/2 kulki mozarelli
  • 4 rzodkiewki
  • tymianek, oregano
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki cydru
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Bakłażana pokroić w plasterki i posolić. Odstawić na 30 min aż puści sok, który należy wylać.

Na łyżce oleju zrumienić poszatkowaną cebulę. Wrzucić pokrojone w kostkę pomidory, dodać cydr oraz po łyżeczce suszonego tymianku i oregano. Gotować bez przykrycia, aż pomidory rozmiękną, a większość wody wyparuje i powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Piersi kurczaka umyć i podzielić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i przesmażyć krótko mięso, przyprawiając tymiankiem, solą oraz sokiem z cytryny.

Mozarellę pokroić w półplasterki, rzodkiewkę w plasterki.

Na plastrach bakłażana umieszczać po kawałku kurczaka i mozarelli, składać na pół i spajać wykałaczką. Na jej końcach wbijać rzodkiewki, które powstrzymają 'rozkładanie' się plastrów bakłażana. Układać na blasze do pieczenia i polewać każdy 'szaszłyk' kilkoma kroplami octu balsamicznego oraz łyżeczką sosu pomidorowego.

Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Przez pierwsze 15 minut piec przykryte folią aluminiową, kolejne 10-15min - bez folii.

Brak komentarzy: