- 6 żółtek
- 130g cukru
- 50g mąki ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 150g zmielonych pistacji
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
- 4 białka
Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać obie mąki, połączyć z masą żółtkową przy pomocy miksera. Dodać zmielone pistacje i dokładnie wmieszać składniki. Wlać sok z cytryny i 2-3 łyżki wody (być może nawet więcej, jeśli ciasto jest zbyt gęste). Wymieszać.
W osobnej misce ubić na sztywno białka i bardzo delikatnie wmieszać je do ciasta z pistacjami, uważając by nie naruszyć piankowej struktury.
Przelać masę do foremek (ok. 16 sztuk) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 30 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
3 komentarze:
Na pewno je wypróbuje, wyglądają bardzo smacznie:)
oOO z pistacjami!
Ja się skusze bo uwielbiam pistację :)
jakie urocze!
Prześlij komentarz