8/19/2010

Mazaresi - babeczki pistacjowe

  • 6 żółtek
  • 130g cukru
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 30g mąki pszennej
  • 150g zmielonych pistacji
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • 4 białka

Żółtka utrzeć z cukrem, przesiać obie mąki, połączyć z masą żółtkową przy pomocy miksera. Dodać zmielone pistacje i dokładnie wmieszać składniki. Wlać sok z cytryny i 2-3 łyżki wody (być może nawet więcej, jeśli ciasto jest zbyt gęste). Wymieszać.
W osobnej misce ubić na sztywno białka i bardzo delikatnie wmieszać je do ciasta z pistacjami, uważając by nie naruszyć piankowej struktury.



Przelać masę do foremek (ok. 16 sztuk) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 30 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

3 komentarze:

kwestia smaku pisze...

Na pewno je wypróbuje, wyglądają bardzo smacznie:)

Kasia w kuchni pisze...

oOO z pistacjami!
Ja się skusze bo uwielbiam pistację :)

Panna Malwinna pisze...

jakie urocze!