8/21/2010

Tarta z karmelizowanym orzechami włoskimi

nadzienie:
  • 250 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 150 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki
  • łyżka masła
Cukier wysypać na patelnię i skarmelizować. Należy uważać, żeby karmelu nie spalić.
Zdjąć z ognia i wlać śmietanę - karmel może zacząć pryskać. Dokładnie wymieszać i dodać masło. Jeśli powstały grudki twardego karmelu, postawić jeszcze na 2-3 minuty na ogniu, co jakiśczas mieszać. Dodać orzechy. Wymieszać i odstawić.

ciasto:
  • 250 g mąki
  • łyżka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1-2 łyżki zimnej wody
Przesiać mąkę i cukier na stolnicę. Posiekać masło. Dodać żółtko oraz ocet. Zagnieść. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę wody, jeszcze chwilę zagniatać. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 8-10cm większej niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wlać nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg wielkości formy. Ułożyć ciasto na nadzieniu i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Część, która wystaje ponad ciasto, odkroić delikatnie nożem.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piec 35-40 minut.

polewa:
  • 150 g czekolady połamanej na kawałki
  • 50 g masła


Czekoladę i masło stopić w garnuszku i posmarować powstałą polewą przestudzone ciasto.


Przepis znaleziony u Liski.

1 komentarz:

viridianka pisze...

przepis brzmi pysznie, już się zastanawia co zrobię z orzechami z naszego drzewa, może taką tartę? (: