- 250 g orzechów włoskich, posiekanych
- 150 g cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- łyżka masła
Zdjąć z ognia i wlać śmietanę - karmel może zacząć pryskać. Dokładnie wymieszać i dodać masło. Jeśli powstały grudki twardego karmelu, postawić jeszcze na 2-3 minuty na ogniu, co jakiśczas mieszać. Dodać orzechy. Wymieszać i odstawić.
ciasto:
- 250 g mąki
- łyżka cukru pudru
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- 1-2 łyżki zimnej wody
Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 8-10cm większej niż średnica formy. Wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wlać nadzienie. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg wielkości formy. Ułożyć ciasto na nadzieniu i dokładnie zlepić brzegi ciasta. Część, która wystaje ponad ciasto, odkroić delikatnie nożem.
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Piec 35-40 minut.
polewa:
- 150 g czekolady połamanej na kawałki
- 50 g masła
Czekoladę i masło stopić w garnuszku i posmarować powstałą polewą przestudzone ciasto.
Przepis znaleziony u Liski.
1 komentarz:
przepis brzmi pysznie, już się zastanawia co zrobię z orzechami z naszego drzewa, może taką tartę? (:
Prześlij komentarz