- 250ml mleka
- 150g cukru
- 100 ml śmietany kremówki
Zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do miski wlać śmietanę i, powoli wlewając przestudzony karmel, ubijać mikserem do dokładnego połączenia się.
ciasto:
- 180g masła
- 200g czekolady mlecznej
- 4 jajka
- 100 cukru
- 185g mąki
- 2 łyżki kakao
- opcjonalnie: orzeszki ziemne, orzechy włoskie lub sezam
Formę wielkości 22x26cm wyłożyć papierem. Wylać połowę ciasta, następnie nakładać łyżką część masy karmelowej. Wylać drugą połowę ciasta, i ponownie wyłożyć łyżką, robiąc zygzaki, masę dulce de leche. Wierzch można posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec z termoobiegiem przez 30-35 minut.
1 komentarz:
musza byc przepysze!!!
czy mozesz sie ze mna skonatakowac mejlowo? anoushka.en.cuisine@gmail.com
Milego dnia :)
Prześlij komentarz