5/13/2010

Ciasto z rabarbarem i imbirowym budyniem

budyń:
  • 250ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 łyżek cukru demerara
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pół łyżeczki imbiru
150ml mleka zagotować z masłem, cukrem i imbirem. W pozostałych 100ml rozrobić mąkę ziemniaczaną i pszenną, następnie powoli wlewać na gotujące się mleko. Trzymać jeszcze przez 2 minuty na ogniu, mieszając - do zagęszczenia budyniu. Odstawić do ostygnięcia.

ciasto:
  • 200g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 185g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 ml mleka.
  • + 300g pokrojonego rabarbaru (waga po odcięciu niepotrzebnych części)

Masło utrzeć z cukrem. Jajka ubić i wlewać do utartego masła, miksując. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (mniej więcej w stosunku 2:3). Do tej mniejszej części wlać mleko i dokładnie połączyć.
Do wyłożonej papierem tortownicy (21cm) wylać większą część ciasta. Ułożyć połowę rabarbaru. Na to wyłożyć ostudzony budyń, następnie wylać drugą część ciasta i ułożyć na niej resztę rabarbaru.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w 170 stopniach - 50 minut przy włączonym termoobiegu, a ostatnie 10 minut - tylko górna grzałka.
Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy: