- 250ml mleka
- 1 łyżka masła
- 4-5 łyżek cukru demerara
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- pół łyżeczki imbiru
ciasto:
- 200g masła
- 100g cukru
- 2 jajka
- 185g mąki pszennej
- 40g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml mleka.
- + 300g pokrojonego rabarbaru (waga po odcięciu niepotrzebnych części)
Masło utrzeć z cukrem. Jajka ubić i wlewać do utartego masła, miksując. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie jednolite. Ciasto podzielić na dwie nierówne części (mniej więcej w stosunku 2:3). Do tej mniejszej części wlać mleko i dokładnie połączyć.
Do wyłożonej papierem tortownicy (21cm) wylać większą część ciasta. Ułożyć połowę rabarbaru. Na to wyłożyć ostudzony budyń, następnie wylać drugą część ciasta i ułożyć na niej resztę rabarbaru.
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w 170 stopniach - 50 minut przy włączonym termoobiegu, a ostatnie 10 minut - tylko górna grzałka.
Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz