5/22/2010

Makaron zapiekany ze szparagami i boczkiem

  • 300g makaronu razowego
  • pęczek szparagów
  • kilka plastrów ugotowanego boczku
  •  por (ok. 15cm)
  • 2 pomidory
  • 125g serka Brie
  • 2 łyżki śmietany
  • 150ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Makaron i szparagi ugotować w osolonej wodzie. Pora i boczek podsmażyć na patelni. Mleko zagotować ze śmietaną, wkroić serek Brie. Gotować, aż ser się rozpuści (można ew. zmiksować). Przestudzić, połączyć z mąką i roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne posmarować warstwą masła. Na dnie ułożyć połowę makaronu, następnie warstwę boczku z porem. Zalać połową masy serowej. Ułożyć warstwę szparagów, potem resztę makaronu. Na wierzchu położyć plasterki pomidorów i zalać pozostałą masą serową.
Piec w 200 stopniach przez 15 minut.

Brak komentarzy: