5/21/2010

Brownie z dulce de leche

dulce de leche:
  • 250ml mleka
  • 150g cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
Mleko wlać do garnuszka, dodać cukier. Gotować na średnim ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas mieszając. Już po ok. 20 minutach mleko będzie gęstsze; należy sprawdzać, by się nie przypaliło.
Zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić do lekkiego przestudzenia. Do miski wlać śmietanę i, powoli wlewając przestudzony karmel, ubijać mikserem do dokładnego połączenia się.

ciasto:
  • 180g masła
  • 200g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 100 cukru
  • 185g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • opcjonalnie: orzeszki ziemne, orzechy włoskie lub sezam
Masło rozpuścić razem z czekoladą w garnuszku. Przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z kakao i stopniowo dodawać do jajek. Następnie wlewać do ciasta czekoladę z masłem, dokładnie łącząc składniki. Wmieszać orzechy, jeśli używamy.

Formę wielkości 22x26cm wyłożyć papierem. Wylać połowę ciasta, następnie nakładać łyżką część masy karmelowej. Wylać drugą połowę ciasta, i ponownie wyłożyć łyżką, robiąc zygzaki, masę dulce de leche. Wierzch można posypać sezamem.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Piec z termoobiegiem przez 30-35 minut.

1 komentarz:

Anoushka pisze...

musza byc przepysze!!!
czy mozesz sie ze mna skonatakowac mejlowo? anoushka.en.cuisine@gmail.com

Milego dnia :)