- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 4 żółtka
- dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
- białka z 4 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 150 g masła roślinnego
1) Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm.
Ciasto włożyć do dwóch foremek wyłożonych papierem i posmarowanych masłem, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.
2)Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach. Piec placki jednocześnie 15-20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
3) Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować z masłem i dolać połączone składniki masy budyniowej. Ostudzić.
Całą masę wyłożyć na 1 placku i przykryć drugim.
3 komentarze:
Mnie też dzisiaj odwiedziła Pani Walewska. A właściwie, to w nocy, z wczoraj na dzisiaj ;)... I jest pyszna!
też mam zamiar ją upiec, i z tego samego przepisu :))
bardzo lubię to ciacho, też jest u mnie na blogu :) pozdrawiam
Prześlij komentarz