12/19/2009

Pani Walewska

1) kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
2) beza:
  • białka z 4 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
3) masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 150 g masła roślinnego


1) Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm.
Ciasto włożyć do dwóch foremek wyłożonych papierem i posmarowanych masłem, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175 stopni.

2)Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach. Piec placki jednocześnie 15-20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.

3) Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować z masłem i dolać połączone składniki masy budyniowej. Ostudzić.
Całą masę wyłożyć na 1 placku i przykryć drugim.

3 komentarze:

Nette7 pisze...

Mnie też dzisiaj odwiedziła Pani Walewska. A właściwie, to w nocy, z wczoraj na dzisiaj ;)... I jest pyszna!

viridianka pisze...

też mam zamiar ją upiec, i z tego samego przepisu :))

myniolinka pisze...

bardzo lubię to ciacho, też jest u mnie na blogu :) pozdrawiam