składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 175g płynnego miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 110 g masła
- 2 całe jajka i 1 białko
- 100g płatków migdałowych
- 100g moreli
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- po szczypcie: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, mielone goździki, kardamon
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Migdały zmielić, ale nie do końca - tak, by pozostały większe kawałki.
Morele posiekać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawami, migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Dorzucić morele, wymieszać. Ciasto włożyć do formy (keksówka 8cmx28cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 lub 3 płaty, posmarować masą marcepanową i konfiturą (lub dżemem) morelową.
Piernik jest z tzw. szybkich, czyli nie musi stać by skruszeć i zmięknąć. Można więc go upiec nawet w dzień świąt.
2 komentarze:
Oj tkai pierniczek z marcepanem i konfiruta morelowa brzmi wspaniale :)
Brzmi świetnie :) Chętnie bym go spróbowała :)
Prześlij komentarz