12/19/2009

Piernik z migdałami i morelami przekładany marcepanem i konfiturą morelową

NIEWYPRÓBOWANE.

składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 175g płynnego miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 110 g masła
  • 2 całe jajka i 1 białko
  • 100g płatków migdałowych
  • 100g moreli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • po szczypcie: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, mielone goździki, kardamon
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia: konfitura morelowa, marcepan

Migdały zmielić, ale nie do końca - tak, by pozostały większe kawałki.
Morele posiekać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawami, migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą, śmietanę. Białka ubić na sztywno, wymieszać delikatnie z ciastem. Dorzucić morele, wymieszać. Ciasto włożyć do formy (keksówka 8cmx28cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 165°C przez około 50 minut do suchego patyczka.
Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 lub 3 płaty, posmarować masą marcepanową i konfiturą (lub dżemem) morelową.

Piernik jest z tzw. szybkich, czyli nie musi stać by skruszeć i zmięknąć. Można więc go upiec nawet w dzień świąt.

2 komentarze:

gosiaa99 pisze...

Oj tkai pierniczek z marcepanem i konfiruta morelowa brzmi wspaniale :)

kasiaaaa24 pisze...

Brzmi świetnie :) Chętnie bym go spróbowała :)