- 210g cukru
- 220g masła
- 220g mąki
- 250g marcepanu
- 100g mielonych orzechów laskowych
- 5 dużych jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- cynamon
- 5 jabłek
Czas pieczenia: 50 minut
Temperatura: 170 stopni
Cukier i masło zmiksować na puszysto; dodawać kolejno jajka i dalej miksować.
Marcepan zetrzeć na tarce, dodać do masy. Zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem i szczyptą cynamonu oraz z orzechami, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Na cieście ułożyć półplasterki jabłek obtoczonych w cukrze waniliowym i cynamonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz