12/25/2009

Ciasto marcepanowe z jabłkami

  • 210g cukru
  • 220g masła
  • 220g mąki
  • 250g marcepanu
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • 5 jabłek
Forma: 23cm x 28cm
Czas pieczenia: 50 minut
Temperatura: 170 stopni

Cukier i masło zmiksować na puszysto; dodawać kolejno jajka i dalej miksować.
Marcepan zetrzeć na tarce, dodać do masy. Zmiksować.
Mąkę wymieszać z proszkiem i szczyptą cynamonu oraz z orzechami, dodać do masy, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Na cieście ułożyć półplasterki jabłek obtoczonych w cukrze waniliowym i cynamonie.

Brak komentarzy: