- 200g czekolady gorzkiej (min. 60%)
- 3 jajka
- 120g mąki
- 200g masła
- 150g cukru
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary: 20cmx20cm lub okrągła o średnicy 22cm.
Piec w temp. 170 stopni przez 25minut.
masa karmelowo-orzechowa:
- 80g masła
- pół szklanki cukru
- pół szklanki wody
- 2 szklanki mleka w proszku
- 150g zmielonych orzeszków ziemnych
- 250g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
polewa karmelowa:
- 50g masla
- 70g cukru
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki kremówki
Ostudzone brownie przekroić na dwa placki. Na pierwszym z nich rozsmarować masę karmelowo-orzechową, przykryć drugim kawałkiem, który również należy pokryć masą. Następnie polać ciasto karmelem.
Można również posypać je po wierzchu uprażonymi orzeszkami ziemnymi (prażyć w 160 stopniach przez 10 minut, nie pozostawiać w piekarniku).
3 komentarze:
o rany, ależ to musi być słodkie ;) mimo tej gorzkiej czekolady. ale wygląda bardzo apetycznie :)
A właśnie przesadnie słodkie nie jest. Brownie upieczone jest ze zmniejszoną ilością cukru, a masa, którą jest przełożone, również nie jest bardzo mocno słodka.
brownie nigdy nie jadłam
ale ta polewa.. pyszna musi byc
Prześlij komentarz