11/21/2009

Kurczak po seczuańsku

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 pomidory
  • pół cebuli
  • szklanka groszku zielonego
  • ząbek czosnku
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w drobne kawałki i wrzucić do garnuszka, poddusić, dodając łyżkę oleju. Dorzucić poszatkowaną cebulkę i czosnek, dodać sos sojowy oraz ocet ryżowy. Przyprawić imbirem, kolendrą, chilli, cukrem oraz solą.
Kurczaka umyć, pokroić, osolić i obsmażyć na oleju. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać przygotowany sos i gotować 3-5 minut. Dorzucić groszek.
Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Brak komentarzy: