11/21/2009

Brownie przekładane masą karmelowo-orzechową z polewą karmelową

brownie:
  • 200g czekolady gorzkiej (min. 60%)
  • 3 jajka
  • 120g mąki
  • 200g masła
  • 150g cukru
Masło rozpuścić razem z czekoladą w garnuszku, cały czas mieszając, by nie przypalić. Jajka ubić z cukrem na puszysto. Masę czekoladową przestudzić i połączyć z masą jajeczną. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary: 20cmx20cm lub okrągła o średnicy 22cm.
Piec w temp. 170 stopni przez 25minut.

masa karmelowo-orzechowa:
  • 80g masła
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 150g zmielonych orzeszków ziemnych
  • 250g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem. Dodać cukier. Podgrzewać, cały czas mieszając. Gdy cukier zbrązowieje (ok. 15 min) dodać wodę. Gotować, aż masa będzie jednolita. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku oraz zmielone orzeszki, zmiksować. Na koniec połączyć z serkiem, wymieszać dokładnie.

polewa karmelowa:
  • 50g masla
  • 70g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki kremówki
Z masła, cukru i wody przygotować karmel jak do masy karmelowo-orzechowej. Następnie dodać kremówkę, dokładnie wymieszać.


Ostudzone brownie przekroić na dwa placki. Na pierwszym z nich rozsmarować masę karmelowo-orzechową, przykryć drugim kawałkiem, który również należy pokryć masą. Następnie polać ciasto karmelem.
Można również posypać je po wierzchu uprażonymi orzeszkami ziemnymi (prażyć w 160 stopniach przez 10 minut, nie pozostawiać w piekarniku).

3 komentarze:

Adrijah pisze...

o rany, ależ to musi być słodkie ;) mimo tej gorzkiej czekolady. ale wygląda bardzo apetycznie :)

aune pisze...

A właśnie przesadnie słodkie nie jest. Brownie upieczone jest ze zmniejszoną ilością cukru, a masa, którą jest przełożone, również nie jest bardzo mocno słodka.

asieja pisze...

brownie nigdy nie jadłam
ale ta polewa.. pyszna musi byc