7/04/2009

Ciasto marchewkowe

składniki:
  • 2 jajka
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej zwykłej
  • 300g startej marchewki
  • 125ml oleju roślinnego
  • 50g posiekanych orzechów włoskich lub pecan
  • 120g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży lub suszony)
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75g ananasa
wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą pianę. Wlewać olej, wciąż ubijając. Dodać startą marchewkę. W osobnej misce wymieszać mąki, imbir, gałkę muszkatołową, sól, sodę i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy marchwiowo-jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec wsypać orzechy oraz ananasa pokrojonego w bardzo drobną kostkę.
Ciasto wylać do foremki (u mnie: 26cmx9cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30min. (?)

3 komentarze:

Kasia pisze...

Pysznie! Uwielbiam ciasto marchewkowe. Polecam krem z serka śmietankowego, cukru pudru, soku i skórki z cytryny. Jest naprawdę znakomity do marchewkowego :)

Bea pisze...

To bardzo 'moje' smaki! Marchewkowego z ananasem jeszcze nie pieklam, wiec bedzie pierwszy raz ;)

Pozdrawiam!

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Witam się :)

Gratuluję spostrzegawczego oczka i wychwycenia chałowych lodów :)

B. podoba mi się połaczenie marchewki z ananasem, musi być dobre!

Pozdrawiam ciepło :)