6/29/2009

Sernik na zimno z musem jagodowym na biszkopcie

biszkopt:
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • 60g mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Masę wylać do blaszki (22cmx26cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20min.

masa jogurtowo-serowa:
  • 400g jogurtu (np. Grecki Bacomy)
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
  • 25g żelatyny
  • 100g cukru
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt i serek przełożyć do metalowej miski lub garnuszka i umieścić w kąpieli wodnej. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać aż znikną grudki, a masa będzie jednolita. Dodać cukier, wymieszać ponownie. Odstawić masę, a kiedy zacznie tężeć, wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki na 2h.

mus jagodowy:
  • 400g jagód
  • 6-7 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny
W rondelku umieścić jagody z cukrem i miodem, gotować aż owoce puszczą sok, a cukier zupełnie się rozpuści. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i dokładnie wymieszać. Odczekać aż temperatura musu zbliży się do tej pokojowej i wylać na zastygniętą masę jogurtowo-serową. Wstawić do lodówki na kolejne 2h.
uwagi:
Biszkopt po upieczeniu będzie trochę odstawał od brzegów formy i kiedy zalejemy go masą jogurtowo-serową, ta wyleje się również na jego boki. Można tego uniknąć, przekładając biszkopt do mniejszej formy lub pudełka wyłożonego folią aluminiową (wtedy prawdopodobnie biszkopt należało będzie trochę przyciąć).

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

z jagódkami mniami!

Kasia pisze...

Wygląda naprawdę ślicznie! Tricolor :)
Cieszę się, że zawitały zdjęcia.

Małgoś pisze...

Mmmm, jak ładnie wygląda. :) Warstwa musowa szczególnie zachęca... :)