biszkopt:- 2 jajka + 1 żółtko
- 50g cukru pudru
- 60g mąki
- 2 łyżki cukru waniliowego
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Masę wylać do blaszki (22cmx26cm) posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20min.
masa jogurtowo-serowa:
- 400g jogurtu (np. Grecki Bacomy)
- 400g serka homogenizowanego waniliowego (np. Danio)
- 25g żelatyny
- 100g cukru
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Jogurt i serek przełożyć do metalowej miski lub garnuszka i umieścić w kąpieli wodnej. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać aż znikną grudki, a masa będzie jednolita. Dodać cukier, wymieszać ponownie. Odstawić masę, a kiedy zacznie tężeć, wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki na 2h.
mus jagodowy:
- 400g jagód
- 6-7 łyżek cukru
- 2 łyżki miodu
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
W rondelku umieścić jagody z cukrem i miodem, gotować aż owoce puszczą sok, a cukier zupełnie się rozpuści. Zmiksować. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, dodać do musu i dokładnie wymieszać. Odczekać aż temperatura musu zbliży się do tej pokojowej i wylać na zastygniętą masę jogurtowo-serową. Wstawić do lodówki na kolejne 2h.
uwagi:Biszkopt po upieczeniu będzie trochę odstawał od brzegów formy i kiedy zalejemy go masą jogurtowo-serową, ta wyleje się również na jego boki. Można tego uniknąć, przekładając biszkopt do mniejszej formy lub pudełka wyłożonego folią aluminiową (wtedy prawdopodobnie biszkopt należało będzie trochę przyciąć).
3 komentarze:
z jagódkami mniami!
Wygląda naprawdę ślicznie! Tricolor :)
Cieszę się, że zawitały zdjęcia.
Mmmm, jak ładnie wygląda. :) Warstwa musowa szczególnie zachęca... :)
Prześlij komentarz