7/11/2009

Ryż z ciecierzycą, groszkiem zielonym i fetą

składniki na 4 porcje:
  • 150g ryżu
  • 400g ciecierzycy
  • 200g zielonego groszku (świeży lub mrożony)
  • 150g fety
  • garść nasion słonecznika
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka zmielonych nasion kozieradki
  • pieprz i sól do smaku
wykonanie:
Ciecierzycę moczyć przez noc w wodzie. Następnie ugotować do miękkości.
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem sosu sojowego.
Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie.
Cieciorkę, ryż i groszek wymieszać i przyprawić kurkumą, kozieradką oraz pieprzem i solą. Posypać pokruszoną fetą i nasionami słonecznika.

2 komentarze:

asieja pisze...

ja bym już więcej nic nie chciała :-)
pyszny obiad

viridianka pisze...

nic więcej nie potrzeba:) pyszna sałatka, uwielbiam wszystkie składniki:))