- 2 jajka
- 100g mąki pszennej razowej
- 100g mąki pszennej zwykłej
- 300g startej marchewki
- 125ml oleju roślinnego
- 50g posiekanych orzechów włoskich lub pecan
- 120g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka imbiru (świeży lub suszony)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 75g ananasa
Jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą pianę. Wlewać olej, wciąż ubijając. Dodać startą marchewkę. W osobnej misce wymieszać mąki, imbir, gałkę muszkatołową, sól, sodę i proszek do pieczenia. Powoli dodawać do masy marchwiowo-jajecznej, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec wsypać orzechy oraz ananasa pokrojonego w bardzo drobną kostkę.
Ciasto wylać do foremki (u mnie: 26cmx9cm) wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30min. (?)
3 komentarze:
Pysznie! Uwielbiam ciasto marchewkowe. Polecam krem z serka śmietankowego, cukru pudru, soku i skórki z cytryny. Jest naprawdę znakomity do marchewkowego :)
To bardzo 'moje' smaki! Marchewkowego z ananasem jeszcze nie pieklam, wiec bedzie pierwszy raz ;)
Pozdrawiam!
Witam się :)
Gratuluję spostrzegawczego oczka i wychwycenia chałowych lodów :)
B. podoba mi się połaczenie marchewki z ananasem, musi być dobre!
Pozdrawiam ciepło :)
Prześlij komentarz