10/02/2010

Polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym i zapiekana czerwona kapusta

Oba przepisy od Lo (z moimi małymi modyfikacjami).

polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym z szałwią:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki suszonej szałwii (dałam zawartość dwóch torebeczek szałwi do zaparzania)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła i olej
  • 8 łyżek syropu klonowego
  • 6 łyżek octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
Polędwiczki oprószyć szałwią, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej godzinę, po czym pokroić na grube, 2-cm plastry. W garnuszku umieścić syrop klonowy, ocet, musztardę i łyżkę masła, gotować aż sos trochę zgęstnieje.
Na patelni rozpuścić  łyżkę masła i olej. Smażyć na mocnym ogniu mięso przez kilka minut, obracając co jakiś czas. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut pod przykryciem. Zalać polędwiczki sosem i jeszcze chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na talerze.

zapiekana kapusta z jabłkami, żurawiną i rodzynkami:
  • pół główki kapusty
  • 1 duża cebula, poszatkowana
  • 3 jabłka starte na tarce
  • garść żurawin i garść rodzynek
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżka octu + dwie łyżki wody + łyżka cukru + łyżka mąki
 Kapustę poszatkować ją. W garnku zagotować wodę z solą i  wrzucić do niej kapustę. Gotować 5 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Dodać jabłka, posolić i popieprzyć, dusić 3-4 minuty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę kapusty, żurawin i rodzynek oraz mieszankę cebulowo-jabłkową. Wymieszać cukier, ocet, wodę, mąkę i zalać tym kapustę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez 1 1/2 godziny.

1 komentarz:

lo pisze...

Ale się cieszę, że zrobiłaś. Pozdrawiam serdecznie.