polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym z szałwią:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki suszonej szałwii (dałam zawartość dwóch torebeczek szałwi do zaparzania)
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła i olej
- 8 łyżek syropu klonowego
- 6 łyżek octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i olej. Smażyć na mocnym ogniu mięso przez kilka minut, obracając co jakiś czas. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 10 minut pod przykryciem. Zalać polędwiczki sosem i jeszcze chwilę podgrzewać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na talerze.
zapiekana kapusta z jabłkami, żurawiną i rodzynkami:
- pół główki kapusty
- 1 duża cebula, poszatkowana
- 3 jabłka starte na tarce
- garść żurawin i garść rodzynek
- łyżka masła
- sól i pieprz
- łyżka octu + dwie łyżki wody + łyżka cukru + łyżka mąki
1 komentarz:
Ale się cieszę, że zrobiłaś. Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz