10/02/2010

Tarta z karmelizowanymi suszonymi figami

kruchy spód:
  • 320g mąki pszennej
  • 210g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • łyżka lodowatej wody
Mąkę wymieszać z cukrem. Posiekać w mące masło, dodać żółtko i wodę. Szybko zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie części - po ok. 130g i 450g -i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować większy kawałek ciasta na placek wielkości blaszki (22x26cm). Ułożyć go w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 30 minut.

masa figowa:
  • 650g fig suszonych
  • słodkie jabłko lub gruszka
  • szklanka wrzątku
  • 200g cukru trzcinowego
Od fig poodcinać stwardniałe ogonki i pokroić je w ćwiartki. Umieścić w garnku razem z pokrojonym w kostkę jabłkiem lub gruszką. Zasypać cukrem i zalać wrzątkiem. Postawić na ogniu i gotować do momentu, gdy cukier się skarmelizuje i całość będzie gęsta. Całość zmiksować.
Na podpieczonym spodzie wyłożyć masę figową. Pozostawiony kawałek ciasta cienko rozwałkować, powycinać paski szerokości 1cm i ułożyć z nich kratkę na masie figowej. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut z włączoną tylko górną grzałką.

    1 komentarz:

    Kuchareczka pisze...

    Uwielbiam figi! Robiłam kiedys tartę z figami,a le więcej w niej było maku, a figi na wierzchu ;)
    Podoba mi sie twój przepis, a że lubie figi, to kusi jeszcze bardziej!