- 320g mąki pszennej
- 210g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- łyżka lodowatej wody
Po tym czasie rozwałkować większy kawałek ciasta na placek wielkości blaszki (22x26cm). Ułożyć go w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 30 minut.
masa figowa:
- 650g fig suszonych
- słodkie jabłko lub gruszka
- szklanka wrzątku
- 200g cukru trzcinowego
Na podpieczonym spodzie wyłożyć masę figową. Pozostawiony kawałek ciasta cienko rozwałkować, powycinać paski szerokości 1cm i ułożyć z nich kratkę na masie figowej. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut z włączoną tylko górną grzałką.
1 komentarz:
Uwielbiam figi! Robiłam kiedys tartę z figami,a le więcej w niej było maku, a figi na wierzchu ;)
Podoba mi sie twój przepis, a że lubie figi, to kusi jeszcze bardziej!
Prześlij komentarz