- 500g mąki ( w tym 2 łyżki do zaczynu)
- 15g drożdży
- 70ml ciepłego mleka
- 6 jajek
- 350g masła pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka imbiru
- szczypta soli
Wymieszać mąkę z solą i imbirem. Wlać zaczyn, wbić jajka i zacząć wyrabianie ciasta, najlepiej mieszadłami miksera - ciasto będzie klejące. Stopniowo dodawać po kawałku masła, cały czas wyrabiając - przez ok. 10 minut.. Gdy ciasto będzie już gładkie, przykryć je ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia urywać kawałki ciasta, rozpłaszczać, układać na środku trochę nadzienia i formować bułeczki, dokładnie zlepiając brzegi. Układać je w silikonowych foremkach na muffiny, zlepieniem do góry (inaczej nadzienie może wypłynąć i babeczki namiękną od spodu). Odstawić na 1-1,5h do wyrastania w ciepłym miejscu.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec wyrośnięte brioszki przez 15 minut.
nadzienie:
- 3 gruszki
- 3 łyżki cukru
- przyprawy: 3 goździki (zmielić), pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz