9/25/2010

Imbirowe brioszki z korzennymi karmelizowanymi gruszkami

ciasto:
  • 500g mąki ( w tym 2 łyżki do zaczynu)
  • 15g drożdży
  • 70ml ciepłego mleka
  • 6 jajek
  • 350g masła pokrojonego w kostkę, w temp. pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
 Wkruszyć drożdże do mleka, wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do podwojenia objętości.
Wymieszać mąkę z solą i imbirem. Wlać zaczyn, wbić jajka i zacząć wyrabianie ciasta, najlepiej mieszadłami miksera - ciasto będzie klejące. Stopniowo dodawać po kawałku masła, cały czas wyrabiając - przez ok. 10 minut.. Gdy ciasto będzie już gładkie, przykryć je ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia urywać kawałki ciasta, rozpłaszczać, układać na środku trochę nadzienia i formować bułeczki, dokładnie zlepiając brzegi. Układać je w silikonowych foremkach na muffiny, zlepieniem do góry (inaczej nadzienie może wypłynąć i babeczki namiękną od spodu). Odstawić na 1-1,5h do wyrastania w ciepłym miejscu.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i piec wyrośnięte brioszki przez 15 minut.

nadzienie:
  • 3 gruszki
  • 3 łyżki cukru
  • przyprawy: 3 goździki (zmielić), pół łyżeczki cynamonu, łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Gruszki pokroić w kostkę. Wrzucić do garnuszka zasypać, cukrem i odstawić do puszczenia soków. Następnie postawić garnuszek na małym gazie i, mieszając, podgrzewać do skarmelizowania się cukru. Wsypać przyprawy oraz mąkę. Wymieszać, by rozbić grudki mąki. Ostudzić przed nadziewaniem brioszek.

    Brak komentarzy: