- 2 żółtka
- 100g cukru pudru
- 350g mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 150g zimnegomasła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysto. Mąkę, proszek do pieczenia, masło,
śmietanę oraz resztę cukru ugnieść z żółtkami na gładkie i jednolite ciasto. Podzielić je na trzy części (z czego jedna minimalnie mniejsza) i umieścić na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyjąć jedną z większych części ciasta, rozwałkować i wylepić nią wysmarowane masłem i oprószone bułką tartą dno tortownicy (średnica 21 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej. Mniejszy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 66x6cm. Wysmarować boki formy masłem, wysypać je bułką tartą i wylepić paskiem ciasta. Jeśli ciasto rozpada się przy przenoszeniu - podzielić je na kilka mniejszych kawałków i nimi wylepić brzegi. Podpieczony spód również wysypać bułką tartą. Wstawić do lodówki na 15 minut.
nadzienie:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
- 3/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 mielone goździki
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 kg śliwek
- 2 garście śliwek suszonych
na wierzch:
- 1 łyżka śmietany kremówki.
- 2 łyżki cukru
Dno ciasta wyłożyć suszonymi śliwkami - pochłoną nadmiar soków i zapobiegną namoknięciu spodu. Na nie wyłożyć świeże śliwki i zalać śliwkowym karmelem. Ostatni kawałek ciasta rozwałkować na placek i przykryć nim śliwki, sklejając go z wystającymi brzegami bocznej części. Za pomocą noża zrobić kilka promienistych nacięć na cieście, tak by mógł nimi uchodzić nadmiar pary. Wierzch ciasta wysmarować śmietaną i posypać cukrem.
Wstawić tortownicę z ciastem co piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 45 min. Schłodzić w uchylonym piekarniku.
2 komentarze:
Ale cudo, aż czuję jak pachnie!!!
świetny! lubię ciasta, w których jest ogromna ilość owoców.
Prześlij komentarz