9/18/2010

Makaron chiński z wołowiną i warzywami

  • 100 g chińskiego makaronu Tao Tao
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 600 g chudego mięsa wołowego, pokrojonego w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • łyżka posiekanej papryczki chilli
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • szczypiorek - około 10 liści
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • garść sezamu

Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć z wody.

Rozgrzać patelnię, wlać olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, chilli i imbir, smażyć przez kilkanaście sekund. Dodać startą marchewkę i seler oraz posiekany szczypiorek. Przesmażyć przez 2 minuty.
Dodać cukier oraz sos sojowy. Wyłożyć na patelnię makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec posypać sezamem.

Brak komentarzy: