- 100 g chińskiego makaronu Tao Tao
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 600 g chudego mięsa wołowego, pokrojonego w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- łyżka posiekanej papryczki chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 marchewki
- 1 seler
- szczypiorek - około 10 liści
- 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- garść sezamu
Makaron przygotować wg instrukcji podanej na opakowaniu. Przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć z wody.
Rozgrzać patelnię, wlać olej. Smażyć wołowinę przez 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek, chilli i imbir, smażyć przez kilkanaście sekund. Dodać startą marchewkę i seler oraz posiekany szczypiorek. Przesmażyć przez 2 minuty.
Dodać cukier oraz sos sojowy. Wyłożyć na patelnię makaron i mieszać, aż makaron się podgrzeje. Na koniec posypać sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz