9/06/2010

Rolada bezowa z malinami

beza:
  • 3 białka
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
Białka ubić na sztywno z octem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, po 1 łyżce, dalej ubijając. Na koniec wmieszać łyżeczkę skrobi.
Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę bezową. Piec w temperaturze 160ºC przez 20minut.
Przygotować lniany ręczniczek - oprószyć go 2 łyżkami zmielonych migdałów. Upieczoną bezę wyłożyć na ręczniczek (odwracając ją), delikatnie zdjąć papier. Poczekać, by ostygła.

nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej i ubitej z 3 łyżkami cukru pudru
  • 200 g malin
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki żelatyny

100g owoców zmiksować z miodem, postawić na gazie i zagotować. W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę i zmiksować z gorącymi owocami. Odstawić do ostygnięcia.
Na roladzie delikatnie wyłożyć ostudzoną masę malinową i pozostałe maliny, pokrojone w połówki - zostawić 1cm marginesu. Na nie wyłożyć ubitą śmietanę - bardziej na środku. Wstawić do lodówki do stężenia masy owocowej – nie rozleje się podczas zawijania. Zwinąć w roladę. Przechowywać w lodówce.

Na  podstawie przepisu dorotus76 na roladę bezową z wiśniami.

Brak komentarzy: