- 3 białka
- 120 g drobnego cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
Blachę o wymiarach 27 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wyłożyć masę bezową. Piec w temperaturze 160ºC przez 20minut.
Przygotować lniany ręczniczek - oprószyć go 2 łyżkami zmielonych migdałów. Upieczoną bezę wyłożyć na ręczniczek (odwracając ją), delikatnie zdjąć papier. Poczekać, by ostygła.
nadzienie:
- 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej i ubitej z 3 łyżkami cukru pudru
- 200 g malin
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki żelatyny
100g owoców zmiksować z miodem, postawić na gazie i zagotować. W niewielkiej ilości wody rozpuścić żelatynę i zmiksować z gorącymi owocami. Odstawić do ostygnięcia.
Na roladzie delikatnie wyłożyć ostudzoną masę malinową i pozostałe maliny, pokrojone w połówki - zostawić 1cm marginesu. Na nie wyłożyć ubitą śmietanę - bardziej na środku. Wstawić do lodówki do stężenia masy owocowej – nie rozleje się podczas zawijania. Zwinąć w roladę. Przechowywać w lodówce.
Na podstawie przepisu dorotus76 na roladę bezową z wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz