9/21/2010

Risotto z buraczkami i ryba w sosie śmietanowo-chrzanowym

risotto z buraczkami:
  • 5-6 średnich buraczków buraczków
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 szklanki bulionu jarzynowego
  • 150 g ryżu na risotto
  • sól i czarny pieprz


Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i ząbek czosnku posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Zagotować bulion i wrzucić tarte buraczki, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawić tymiankiem, pieprzem i solą. Gotować przez ok. 7 minut, po czym odcedzić do osobnego naczynia bulion z sokiem z buraków - potrzebne będzie 500ml. Z buraczków wyjąć ząbek czosnku.
Na patelnię z cebulą wsypać ryż i wymieszać. Po minucie smażenia, wlać część bulionu i gotować przez około 3 minuty. Wlewać porcjami bulion, mieszać i gotować do czasu aż cały płyn się zredukuje, a ryż będzie miękki. Dorzucić buraczki, wymieszać

biała ryba z koperkiem i sosem śmietanowo-chrzanowym:
  • 500g filetów z białej ryby
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • koperek - świeży lub suszony
  • 150ml śmietany
  • 2 łyżki chrzanu

Filety umyć, osuszyć i podzielić na kilka mniejszych kawałków. Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i posypać koperkiem. Odstawić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wymieszać śmietanę z chrzanem. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu i zalać sosem śmietanowo-chrzanowym. Wstawić do piekarnika. Piec 25 minut, z termoobiegiem.

Brak komentarzy: