8/25/2010

Cukinia faszerowana z krewetkami, ryżem i kaparami

Przepis od Asi z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami.
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki wina
  • 200g krewetek koktajlowych
  • 4 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy lub opłukanych z soli
  • 5 łyżek śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • listki mięty do dekoracji
  • 150g ryżu brązowego ugotowanego w osolonej wodzie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżeczki imbiru
  • sól

Cukinie przekroić na wzdłuż na pół, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Łyżką wydrążyć miąższ wraz z nasionami, pozostawiając ok. 5mm od skórki. Nasiona usunąć, a miąższ odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Dusić na wolnym ogniu przez 4 minuty, aż będą szkliste. Wlać wino, a gdy zredukuje się o połowę wrzucić krewetki oraz kapary. Smażyć przez 1-2 minuty. Dodać odłożony miąższ z cukinii. Wlać śmietanę. Smażyć jeszcze przez minutę, doprawić solą i pieprzem, odstawić z ognia.
Ugotowany ryż wymieszać z sosem sojowym i imbirem, doprawić solą. Nałożyć jego warstwę do wydrążonych cukinii. Następnie wyłożyć farsz z krewetkami. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Udekorować listkami mięty.

Brak komentarzy: