- 2 nieduże cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana cebula
- ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 szklanki wina
- 200g krewetek koktajlowych
- 4 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy lub opłukanych z soli
- 5 łyżek śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- listki mięty do dekoracji
- 150g ryżu brązowego ugotowanego w osolonej wodzie
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół łyżeczki imbiru
- sól
Cukinie przekroić na wzdłuż na pół, ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Łyżką wydrążyć miąższ wraz z nasionami, pozostawiając ok. 5mm od skórki. Nasiona usunąć, a miąższ odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek. Dusić na wolnym ogniu przez 4 minuty, aż będą szkliste. Wlać wino, a gdy zredukuje się o połowę wrzucić krewetki oraz kapary. Smażyć przez 1-2 minuty. Dodać odłożony miąższ z cukinii. Wlać śmietanę. Smażyć jeszcze przez minutę, doprawić solą i pieprzem, odstawić z ognia.
Ugotowany ryż wymieszać z sosem sojowym i imbirem, doprawić solą. Nałożyć jego warstwę do wydrążonych cukinii. Następnie wyłożyć farsz z krewetkami. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Udekorować listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz