- 600 g młodego bobu
- 5 średniej wielkości młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 młode pory
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki majeranku
- kilka pasków boczku wędzonego
- 100 g serka topionego (lub 50g serka topionego i 50g śmietany 18%)
Bób krótko podgotować w osolonej wodzie - ok. 5 min. Obrać ze skórki, podzielić na dwie równe części.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę; pory pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę; pory pokroić w plasterki.
W garnku podgrzać oliwę, zeszklić na niej pory oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dorzucić pokrojone ziemniaki, świeżo startą gałkę muszkatołową i chwilę przesmażyć. Wlać bulion, dorzucić 400g bobu, majeranek, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Wrzucić serek topiony.
Zmiksować zupę na krem.
Pozostałe 200g bobu podsmażyć na patelni razem z boczkiem. Dorzucić do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz