7/01/2010

Zupa z bobem, ziemniakami, porem i majerankiem

  • 600 g młodego bobu
  • 5 średniej wielkości młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 młode pory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki majeranku
  • kilka pasków boczku wędzonego
  • 100 g serka topionego (lub 50g serka topionego i 50g śmietany 18%)
Bób krótko podgotować w osolonej wodzie - ok. 5 min. Obrać ze skórki, podzielić na dwie równe części.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę; pory pokroić w plasterki.
W garnku podgrzać oliwę, zeszklić na niej pory oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dorzucić pokrojone ziemniaki, świeżo startą gałkę muszkatołową i chwilę przesmażyć. Wlać bulion, dorzucić 400g bobu, majeranek, doprawić solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Wrzucić serek topiony.
Zmiksować zupę na krem. 
Pozostałe 200g bobu podsmażyć na patelni razem z boczkiem. Dorzucić do zupy.

Brak komentarzy: