7/02/2010

Fruit Cheesecake Ice Cream

  • 170ml mleka
  • 170ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 75g twarożku śmietanowego (jak na serniki)
  • 2 duże żółtka
  • 90 – 110g cukru (w zależności od słodkości owoców)
  • pół szklanki puree z owoców (truskawki, maliny lub jagody)
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2/3 szklanki świeżych owoców, pokrojonych na małe kawałki

W garnuszku podgrzać mleko z kremówką, do punktu wrzenia - nie zagotowywać! W blaszanej misce ubić twarożek z żółtkami i cukrem. Stopniowo wlewać do ubitej masy gorące mleko z kremówką, ciągle miksując, by się nie zważyła. Miskę umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszając cały czas drewnianą łyżką, czekać, aż budyń zgęstnieje, i będzie pokrywał spód łyżki. Usunać z palnika i ochłodzić, mieszajac jeszcze przez chwilę. Dodać ekstrakt z wanilii, alkohol i puree z owoców. Wymieszać, ochłodzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Wyjąć schłodzoną miksturę, zamieszać i umieścić w zamrażarce na pół godziny. Wyjąć, zmiksować, wmieszać kawałki owoców. Wstawić do zamrażarki na kolejne pół godziny. Wyjąć i zamieszać. Wstawić na godzinę. Wyjąć, zamieszać. Ponownie wstawić na godzinę - wyjąć - zamieszać.
Zostawić w zamrażarce na całą noc.
Jeśli lody na drugi dzień będą zbyt twarde, wyjąć przed podaniem i trzymać w lodówce przez ok. 30 minut, aż zmiękną.

Brak komentarzy: