- 125ml mleka
- 125ml wody
- 115g masła w kawałkach
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 140g mąki pszennej
- 5 jajek
Gotowe ciasto nakładać do szprycy lub rękawa cukierniczego z większą końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem eklerki dł. 8-10cm i szerokości ok. 2cm.
Wstawić eklerki do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piec 7min, następnie uchylić drzwiczki i przytrzasnąć nimi trzon drewnianej łyżki (lub innego przedmiotu o podobnej grubości). W ten sposób piec kolejne 5 minut, po czym szybko zmienić położenie blaszek - niech część, która była w głębi piekarniku teraz będzie z przodu, a jeśli pieczesz na dwóch poziomach - dolną blachę przełożyć na górę, a górną - na dół. Piec jeszcze 8 minut (już przy normalnie zamkniętych drzwiczkach).
Po upieczeniu nie wyjmować od razu - przestudzić kilkanaście minut przy uchylonym piekarniku.
creme patisiere waniliowy:
- 500ml mleka
- opakowanie cukru waniliowego (30g)
- 6 żółtek
- 100g cukru pudru
- 40g mąki pszennej
- 1 łyżka miękkiego masła
Dokładnie wystudzone eklerki przekrajać wzdłuż i przekładać kremem waniliowym. Udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz