7/20/2010

Wilgotne cytrynowe ciasto biszkoptowe

  • 4 żółtka
  • sok z jednej średniej cytryny
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 60ml oleju
  • 50ml mleka (3 łyżki)
  • 80g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka ubić z sokiem i skórką cytrynową. Następnie porcjami przesiewać mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) na przemian z olejem i mlekiem, ubijając na najniższych obrotach miksera.
  • 4 białka
  • 120g cukru pudru
  • łyżka octu winnego
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania ocet (polepszy sztywność piany). Przesiewać porcjami cukier puder, ubijając dalej na najniższych obrotach miskera.
Delikatnie przełożyć pianę białkową do masy z żółtkami i bardzo delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy o śr. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez ok. 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu można przełożyć kremem lub gęstym dżemem/konfiturą.

Brak komentarzy: