7/17/2010

Drożdżowe bułeczki z porzeczkami

  • 20g świeżych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 375 g mąki
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 175 g miękkiego masła
  • ok. 200g porzeczek czerwonych
  • 12 łyżeczek cukru


Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać po łyżce cukru i mąki (odmierzonych z podanych wyżej ilości, nie dodatkowe!). Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. do podwojenia objętości.
Wymieszać mąkę, cukier i sól, wlać do tego zaczyn, zacząć wyrabiać. Dodawać po jednym jajku, wyrabiać ok. 5minut. Dodać masło i wyrobić elastyczne ciasto. Nie dosypywać mąki, mimo że ciasto wyjdzie klejące.
Odstawić na godzinę do podwojenia objętości, następnie uderzyć w ciasto, by opadło i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ciasto podzielić na 12-14 części, każdą z nich rozpłaszczyć i nakładać po dwie łyżeczki porzeczek oraz zasypywać łyżeczką cukru. Zalepiać dokładnie, by nadzienie nie wydostało się i układać w silikonowych foremkach na babeczki.
Odstawić na 1h-1,5h do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12minut.

Brak komentarzy: