7/22/2010

Ciasto à la Snickers

kruchy spód:
  • 200g mąki
  • 125g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • 2 żółtka
Mąkę i cukier puder wymieszać, posiekać zimne masło, dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować schłodzone ciasto na wielkość formy (22cmx26cm) i umieścić je w niej. Piec w nagrzanym do 195 stopni piekarniku przez 15 minut.

nugat:
  • 100ml wody
  • 300g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 100g miodu
  • 3 białka
  • 200g orzechów ziemnych
 Wodę, cukier oraz ocet umieścić w garnuszku i postawić na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, gotować przez jakiś czas do momentu uzyskania temperatury 130 stopni (kropla syropu spuszczona na zimny talerzyk nie powinna się rozlać, a utworzyć plastyczną masę). Dodać miód i doprowadzić do tej samej temperatury.
W między czasie ubić w metalowej misce białka na sztywno. Cienką strużką wlewać wrzący syrop do białek, cały czas je miksując. Gdy cały syrop wmieszamy już w białka ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać masę nugatową na parze, mieszając łyżką, aż zgęstnieje i zacznie się jakby "rwać". Dodać orzechy ziemne, wymieszać. Wyłożyć na ostudzony kruchy spód.

karmel:
  • szklanka cukru
  • 100g kremówki
Cukier skarmelizować na patelni. Gdy nie będzie już żadnych grudek, wlać kremówkę. Jeszcze przez 2 minuty podgrzewać masę, mieszając, by się nie przypaliła.
Wylać karmel na warstwę nugatową.

polewa czekoladowa:
  • 200g mlecznej czekolady
  • 50g kremówki
Kremówkę umieścić w garnuszku, podgrzać. Wrzucić połamaną czekoladę i rozpuścić ją. Mieszać co jakiś czas, by się nie przypaliło.
Wylać na zastygnięty karmel.
Odstawić do stężenia.

    Brak komentarzy: