- 200g mąki
- 125g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- 2 żółtka
Rozwałkować schłodzone ciasto na wielkość formy (22cmx26cm) i umieścić je w niej. Piec w nagrzanym do 195 stopni piekarniku przez 15 minut.
nugat:
- 100ml wody
- 300g cukru
- 1 łyżka octu
- 100g miodu
- 3 białka
- 200g orzechów ziemnych
W między czasie ubić w metalowej misce białka na sztywno. Cienką strużką wlewać wrzący syrop do białek, cały czas je miksując. Gdy cały syrop wmieszamy już w białka ustawić miskę nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać masę nugatową na parze, mieszając łyżką, aż zgęstnieje i zacznie się jakby "rwać". Dodać orzechy ziemne, wymieszać. Wyłożyć na ostudzony kruchy spód.
karmel:
- szklanka cukru
- 100g kremówki
Wylać karmel na warstwę nugatową.
polewa czekoladowa:
- 200g mlecznej czekolady
- 50g kremówki
Wylać na zastygnięty karmel.
Odstawić do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz