7/03/2010

Tarta serowa z truskawkami

kruchy spód:
  • 2 żółtka
  • 120g mąki
  • 90g migdałów
  • 35g cukru
  • 110g zimnego masła
  • szczypta soli

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy w lodówce na 30min. Chłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie wyłożonej papierem (średnica 26cm). Podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.

masa serowa:
  • 250g serka śmietankowego
  • 2 białka
  • 2 łyżki wina czerwonego
  • 50g cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wino. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem, następnie przekładamy do niego delikatnie pianę z białek i delikatnie łączymy obie masy.
Przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszamy temp. do 175 i pieczemy jeszcze 25 minut.
Studzimy.

  • 300-400g truskawek pokrojonych w połówki

Wystudzone ciasto wykładamy truskawkami. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Brak komentarzy: