- 2 żółtka
- 120g mąki
- 90g migdałów
- 35g cukru
- 110g zimnego masła
- szczypta soli
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy w lodówce na 30min. Chłodzone ciasto rozwałkowujemy i umieszczamy w formie wyłożonej papierem (średnica 26cm). Podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut.
masa serowa:
- 250g serka śmietankowego
- 2 białka
- 2 łyżki wina czerwonego
- 50g cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy wino. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem, następnie przekładamy do niego delikatnie pianę z białek i delikatnie łączymy obie masy.
Przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez pierwsze 10 minut w 200 stopniach, po czym zmniejszamy temp. do 175 i pieczemy jeszcze 25 minut.
Studzimy.
- 300-400g truskawek pokrojonych w połówki
Wystudzone ciasto wykładamy truskawkami. Można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz