- 0,5kg filetów morszczuka (lub dorsza, soli czy pangi)
- 2 łyżki oleju
- 1 średnia, posiekana cebula
- 3 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 pęczek drobno posiekanej naci pietruszki
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- bazylia
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- masło do wysmarowania naczynia
Filety podzielić na mniejsze, ok.30-gramowe części. Skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem.
W rondlu podgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dorzucić pomidory. Dusić ok. 10 minut. Dodać posiekaną natkę, bazylię oraz wino. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym, natłuszczonym masłem, ułożyć filety i zalać sosem pomidorowym. Wstawić na 30-35 minut do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec z funkcją termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz