7/16/2010

Pieczony morszczuk w pomidorach i winie

  • 0,5kg filetów morszczuka (lub dorsza, soli czy pangi)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia, posiekana cebula
  • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 pęczek drobno posiekanej naci pietruszki
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • bazylia
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • masło do wysmarowania naczynia

Filety podzielić na mniejsze, ok.30-gramowe części. Skropić sokiem cytrynowym, przyprawić solą i pieprzem.
W rondlu podgrzać olej i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dorzucić pomidory. Dusić ok. 10 minut. Dodać posiekaną natkę, bazylię oraz wino. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym, natłuszczonym masłem, ułożyć filety i zalać sosem pomidorowym. Wstawić na 30-35 minut do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Piec z funkcją termoobiegu.

Brak komentarzy: