7/15/2010

Malinowe ciasto baskijskie

kruche ciasto:
  • 300g mąki krupczatki
  • 175g masła,
  • 4 żółtka
  • 70g cukru pudru
  • szczypta soli

Do miski włożyć pokrojone na kawałki masło oraz cukier, ucierać mikserem przez około 5 - 7 minut, aż masa będzie puszysta. Dodać jajka, utrzeć na gładko. Wstawić do lodówki na godzinę.
Wsypać mąkę oraz sól i rękoma zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

masa malinowa:
  • 200ml mleka
  • 300ml zmiksowanych malin
  • aromat waniliowy
  • 4 żółtka jaj
  • 110 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej

Mleko, maliny i masło umieścić w jednym garnku i zagotować.  Żółtka utrzeć z cukrem, następnie połączyć ze skrobią i aromatem.  Bardzo powoli, cienką strużką wlewać gorące mleko z malinami, cały czas mieszając. Następnie przelać całość z powrotem do garnka i postawić na ogniu. Często mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzić do zagotowania! Przestudzić.


Schłodzone ciasto podzielić na dwie części o wielkości w stosunku mniej więcej 1:2.  Rozwałkować na okręgi grubości około 3-4 mm – mniejszy z nich o promieniu tortownicy, drugi o promieniu większym o 4cm. Większym okręgiem wyłożyć dno i boki formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 5 minut w temeraturze 210 stopni.
Wylać warstwę masy malinowej i wyłożyć ostrożnie dugi kawałek ciasta. Odciąć nożem wystające ponad kawałki dolnej warstwy ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Brak komentarzy: