- 300g mąki krupczatki
- 175g masła,
- 4 żółtka
- 70g cukru pudru
- szczypta soli
Do miski włożyć pokrojone na kawałki masło oraz cukier, ucierać mikserem przez około 5 - 7 minut, aż masa będzie puszysta. Dodać jajka, utrzeć na gładko. Wstawić do lodówki na godzinę.
Wsypać mąkę oraz sól i rękoma zagnieść ciasto i uformować z niego kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
masa malinowa:
- 200ml mleka
- 300ml zmiksowanych malin
- aromat waniliowy
- 4 żółtka jaj
- 110 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
Mleko, maliny i masło umieścić w jednym garnku i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie połączyć ze skrobią i aromatem. Bardzo powoli, cienką strużką wlewać gorące mleko z malinami, cały czas mieszając. Następnie przelać całość z powrotem do garnka i postawić na ogniu. Często mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Nie doprowadzić do zagotowania! Przestudzić.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części o wielkości w stosunku mniej więcej 1:2. Rozwałkować na okręgi grubości około 3-4 mm – mniejszy z nich o promieniu tortownicy, drugi o promieniu większym o 4cm. Większym okręgiem wyłożyć dno i boki formy i ponakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku przez 5 minut w temeraturze 210 stopni.
Wylać warstwę masy malinowej i wyłożyć ostrożnie dugi kawałek ciasta. Odciąć nożem wystające ponad kawałki dolnej warstwy ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 ° C przez 25 minut.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz