7/12/2010

Muffinki cytrynowo-jagodowe

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 50ml soku z cytryny
  • 100ml maślanki lub jogurtu
  • 100ml gęstej śmietany
  • 8 łyżek oleju
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki jagód

Jajka ubić z cukrem. Zmiksować z sokiem cytrynowym, maślanką, śmietaną, olejem oraz miodem. Dodać skórkę cytrynową. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia i przy pomocy łyżki połączyć składniki. Wrzucić jagody, wmieszać je w ciasto.
Masą wypełnić foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 20-22 minuty.

Brak komentarzy: