7/10/2010

Chili con carne

  • 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżeczki przyprawy chilli
  • 2 łyżeczki przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 700 g mielonej chudej wołowiny
  • 400g pokrojonych pomidorów
  • 1 kostka bulionu wołowego lub ew. warzywnego
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • sól


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodawać zmieloną wołowinę, mieszając.
Dodać pomidory. Dodać bulion wołowy i doprawić solą.
Przykryć i gotować przez 25 minut. Dodać paprykę i gotować pod przykryciem aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
Podawać z ryżem lub plackami tortilli.


Tortille:
  • 15 dag mąki kukurydzianej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 200ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Z obu rodzajów mąki, soli oraz wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na kilkanaście minut do lodówki. Urywać kawałki ciasta i rozwałkowywać na koła o grubości 0,5-1mm. Smażyć z obu stron na patelni cienko posmarowanej olejem.

Brak komentarzy: