- 2 łyżki oliwy z oliwek/ oleju
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki przyprawy chilli
- 2 łyżeczki przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 700 g mielonej chudej wołowiny
- 400g pokrojonych pomidorów
- 1 kostka bulionu wołowego lub ew. warzywnego
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
- sól
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Dodawać zmieloną wołowinę, mieszając.
Dodać pomidory. Dodać bulion wołowy i doprawić solą.
Przykryć i gotować przez 25 minut. Dodać paprykę i gotować pod przykryciem aż papryka będzie miękka. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
Podawać z ryżem lub plackami tortilli.
Tortille:
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 15 dag mąki pszennej
- 200ml wody
- 1 łyżeczka soli
Z obu rodzajów mąki, soli oraz wody wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić je na kilkanaście minut do lodówki. Urywać kawałki ciasta i rozwałkowywać na koła o grubości 0,5-1mm. Smażyć z obu stron na patelni cienko posmarowanej olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz