7/23/2010

Kurczak curry z mlekiem kokosowym

  • pierś kurczaka
  • pół papryki, pokrojonej w paski
  • łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki trawy cytrynowej
  • 200ml mleczka kokosowego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • dwie garście sezamu
  • sól do smaku

Pierś kurczaka pokroić na kawałki i przesmażyć na łyżce oliwy razem z pokrojoną papryką. Wsypać przyprawy - chili, kurkumę i kolendrę, dodać zmiażdżony czosnek oraz trawę cytrynową. Wlać mleko kokosowe i chwilę gotować. Doprawić cukrem trzcinowym oraz solą. Posypać sezamem.
Podawać z ryżem doprawionym sosem sojowym oraz kurkumą.

Brak komentarzy: