- 4 białka
- 130g cukru pudru
- 4 żółtka
- 100g mąki pszennej
- 33g mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
- 160ml gorącej wody
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki likieru amaretto (można zastąpić koniakiem lub whisky i dodać kilka kropel aromatu migdałowego)
- 2 łyżeczki żelatyny
krem:
- 500ml śmietany kremówki
- 3 żółtka
- 100g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka żelatyny
- 200g bardzo gęstego jogurtu (np. grecki)
Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. W dużym garnku zagotować wodę i postawić na nim metalową miskę z żółtkami. Ubijać je na parze (woda cały czas ma się gotować) dodając cukier, miód oraz żelatynę. Ubite żółtka mają stać się prawie zupełnie białe. Odstawić do ostygnięcia, po czym zmiksować z jogurtem. Schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć delikatnie do bitej śmietany i wymieszać łyżką.
dekoracja:
- 50g startej gorzkiej czekolady
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz