7/25/2010

Tort Cappuccino

biszkopt:
  • 4 białka
  • 130g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 100g mąki pszennej
  • 33g mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
 Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Miksując, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać obie mąki  z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do masy jajecznej, łącząc za pomocą łyżki (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20cm. Wstawić do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Piec przez 35 minut.

poncz:
  • 160ml gorącej wody
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru amaretto (można zastąpić koniakiem lub whisky i dodać kilka kropel aromatu migdałowego)
  • 2 łyżeczki żelatyny
Rozpuścić w wodzie kawę oraz żelatynę. Gdy ostygnie dodać alkohol i aromat migdałowy, jeśli używamy.

krem:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka żelatyny
  • 200g bardzo gęstego jogurtu (np. grecki)

Kremówkę ubić na sztywno, odstawić do lodówki. W dużym garnku zagotować wodę i postawić na nim metalową miskę z żółtkami. Ubijać je na parze (woda cały czas ma się gotować) dodając cukier, miód oraz żelatynę. Ubite żółtka mają stać się prawie zupełnie białe. Odstawić do ostygnięcia, po czym zmiksować z jogurtem. Schłodzić w lodówce, a następnie przełożyć delikatnie do bitej śmietany i wymieszać łyżką.

dekoracja:
  • 50g startej gorzkiej czekolady
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy blaty. Pierwszy ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 ponczu. Pokryć 1/3 kremu. Podobnie postąpić z kolejnymi blatami, układając jeden na drugim. Boki tortu również obłożyć kremem. Posypać całość tartą czekoladą.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Brak komentarzy: