7/26/2010

Finansjerki z morelami

składniki na 10 sztuk:
  • 130g masła
  • 5 białek
  • 120g cukru pudru
  • 90g zmielonych migdałów
  • 40g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 sztuk moreli podzielonych na ćwiartki

W garnuszku stopić masło, podgrzewać jeszcze kilka minut aż się przyrumieni i nabierze lekkiego aromatu orzechowego. Białka ubić z cukrem pudrem, niekoniecznie na sztywno. Wymieszać migdały, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wsypać do białek. Dokładnie wymieszać składniki. Przekładać ciasto do foremek. Delikatnie umieścić w cieście po trzy ćwiartki moreli na jedną babeczkę. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec przez 18-20 minut.

1 komentarz:

Komarka pisze...

Mmmm, przypomniałaś mi, że miałam latem upiec finansjerki ze świeżymi owocami :) Twoje morelowe wyglądają super zachęcająco!