- 130g masła
- 5 białek
- 120g cukru pudru
- 90g zmielonych migdałów
- 40g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 8 sztuk moreli podzielonych na ćwiartki
W garnuszku stopić masło, podgrzewać jeszcze kilka minut aż się przyrumieni i nabierze lekkiego aromatu orzechowego. Białka ubić z cukrem pudrem, niekoniecznie na sztywno. Wymieszać migdały, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i wsypać do białek. Dokładnie wymieszać składniki. Przekładać ciasto do foremek. Delikatnie umieścić w cieście po trzy ćwiartki moreli na jedną babeczkę. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec przez 18-20 minut.
1 komentarz:
Mmmm, przypomniałaś mi, że miałam latem upiec finansjerki ze świeżymi owocami :) Twoje morelowe wyglądają super zachęcająco!
Prześlij komentarz